0
0,00 rsd
Kako izabrati sigurnosna vrata?

Kako izabrati sigurnosna vrata?

Da li znate da su istraživanja pokazala da je preko 85% provala učinjeno kroz vrata?

Verovatno ne razmišljate mnogo o tome, ali prvi susret sa našim domom koji neko ima su ulazna vrata. Kada ih biramo svakako mislimo na sigurnost i zaštitu, ali isto tako i na izgled. Cena ulaznih vrata, kao i u svemu, igra ključnu ulogu. Nažalost, veoma često na račun kvaliteta.

Danas na tržištu imamo veliki izbor modela, različitih proizvođača, zemlje porekla i kvaliteta. Materijali od kojih se prave pružaju mogućnost da ista prilagodimo željama i potrebama u svakom pogledu - da zadovoljimo kvalitet i estetiku, sigurnost i budžet.

Današnja vrata prave se od punog drveta, metala, od stakla, od PVC-a i aluminijuma ili kao kombinacija ovih materijala.

Najsigurnija su metalna ulazna vrata koja imaju čvrsto jezgro - otežano je probijanje i njihovo rušenje. Zato je najbolje da zamenite stara šuplja vrata vratima koja imaju čvrsto jezgro.

Što su vrata sigurnija, zbog svoje strukture i ispune, to pružaju i bolju zvučnu i termo izolaciju. Zvučnu do 70%, termoizolaciju do 50% bolju od manje kvalitetnih vrata u pogledu sigurnosti.

Da bi ulazna vrata bila sigurnosna i protivprovalna mora da se posmatra čitava njihova konstrukcija. Dakle i krilo, debljina čelika, šarke, brave. Veruje se da čelično ojačanje konstrukcije igra najvažniju ulogu i da čelik treba da bude bar 2-3mm da bi vrata bila "jaka". Istina je da ako odaberete vrata sa slabim šarkama i tankim krilom, neće vam ni čelik od 4mm garantovati zaštitu.

Debljina krila mora da bude minimum 60mm jer je tako omogućeno da vrata imaju adekvatnu ispunu. Debljina čeličnog lima može biti 0,8-1,8 mm,  jer deblji čelik dodatno otežava konstrukciju i zahteva ojačana vrata i šarke. Da ne govorimo da su takva vrata teška za otvaranje slabijim osobama.

Pomenuli smo da dodatno ojačanje mogu biti čelični profili koji prave polja unutar krila, a na povećanje otpornosti na provalu utiče i izolacioni materijali u krilu vrata -  poliuretanska pena, penasti beton ili mineralna vuna visoke gustine.

Dodatnu sigurnost pružaju protivprovalni klinovi koja onemogućavaju ulaz u stan čak iako se preseku ili polome šarke. Pored svega ovoga treba obratiti pažnju i na brave. Savet je da izaberete vrata sa najmanje 2 brave jer jedna brava ne garantuje dovoljnu zaštitu.

U ponudi NIJANSA building centra su sigurnosna-protivprovalna vrata vrhunskog kvaliteta, sada sa popustom od čak 5000 rsd.

Vrata su izrađena od čelika debljine 1,2mm koji nudi optimalan odnos težine vrata i nivoa sigurnosti koja vrata obezbeđuju. Debljina krila je 80mm, a ispuna vrata je izrađena od mineralne vune koja obezbeđuje visok stepen toplotne i zvučne izolacije. U krilu se nalaze 3 dodatna poprečna profila koji sprečavaju probijanje. 6 sigurnosnih klinova garantuju da se vrata ne mogu otvoriti nasilno. Na vratima se nalaze 2 brave sa po 3 klina za zaključavanje i kodiranim cilindrom. Na vratima se nalazi velika špijunka sa širokim uglom gledanja.

Estetski momenat vrata je postignut oblogom od laminoksa (materijal sličan medijapanu) debljine 10mm koji nudi široki izbor dezena i boja. Čelični deo vrata je plastificiran tako da je postignuta velika zaštita od habanja i korozije.

Vaša nova vrata Vas čekaju u NIJANSA bulding centru u krugu Elektronske industrije. Posetite nas!

Kliknite OVDE kako bi pogledali ponudu modela.

×